Blog Imre Kruis

Soms kon je opeens je eigen naam online tegen. Ook op de blog van Imre Kruis, leuk!

Lucas Westerbeek van Stichting De frisse blik, ook al zo’n inspirerend figuur en de schoonzoon van Frans Bromet, had een mooi betoog: Op school leren kinderen begrijpend lezen. Maar, zo redeneert hij, een steeds groter deel van de Nederlanders besteed per dag nog geen tien minuten aan lezen en wel drie uur aan het bekijken van beelden op tv of sociale media. Soms, of eigenlijk best vaak, of eigenlijk bijna altijd, zijn beelden niet wat ze lijken. Ze lijken onbevooroordeeld tot je te komen maar de maker is altijd aanwezig. Hij of zij beïnvloed je bijvoorbeeld door de manier van vragen stellen, de montage of de muziek. Volgens Westerbeek is het goed om kinderen hier al vroeg bewust van te maken. Onbegrijpelijk dat begrijpend kijken nog geen schoolvak is, is zijn stelling. Ik moest denken aan het boek ‘Het zijn net mensen’ waarin Joris Luyendijk schrijft over de vaak gekleurde berichtgeving vanuit het Midden-Oosten.

De frisse blik verzorgt lessen waarin samen met leerlingen beeldfragmenten worden besproken aan de hand van kritische vragen. Daarna gaan leerlingen zelf filmen in de buurt (met alle positieve neveneffecten van dien). De resultaten zijn geweldig. Op het Youtube kanaal van De frisse blik kun je een hele middag zoet zijn.

Zie ook de ingezonden brief van Lucas Westerbeek in de Volkskrant.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *